Hoe lees ik

Mijn eerste gang in Groningen was gisteravond naar boekhandel van der Velde. Daar had ik een paar weken eerder een boekje zien liggen. Dat wilde ik hebben. Ik hoefde er niet eens voor te betalen, want ik had een ruilmiddel meegenomen. En boekenbon! Zij de bon, ik het boek. De titel is al veel zeggend “Hoe lees ik” van Lidewijde Paris. Een heerlijk boekwerkje over de kunst van het lezen. Het is al in de eerste hoofdstukken een echte eye-opener! Een eye-opener is echt heel handig bij het lezen. Maar zoals even later bleek ook tijdens gesprekken.
We waren met 6 personen en dus met 3 teams trokken we, na een kort openbaar gebed naast de bushalte, de stad in. Ja, we hebben op straat met iemand gebeden voor genezing van een geblesseerde knie, we hebben mensen uitegelegd wat de werkelijke betekenis is van Pasen, maar één gesprek bleef echt bij me hangen. Een jongeman die z.g.n. de bijbel al had gelezen, maar hij komt tot de conclusie dat andere geloven toch wel veel overeenkomsten hebben met de bijbel. Hij gaf zelfs aan dat er bij hem thuis weleens tot diep in de nacht wordt gepraat over geloof. Op een filosofische manier vroeg ik? Ja, zei hij gretig, waarschijnlijk om zijn verhaal meer inhoud te geven. Ik moest denken aan het boekje, dat gewikkeld in cadeaupapier in mij jaszak zat. “Hoe lees ik”, je zou de titel kunnen ombuigen naar “Hoe spreek ik” of “Hoe benader ik” Hoe graag de jongeman ook wilde praten. Hij begon af te haken toen wij de vraag stelde of hij een relatie wilde met Jezus. Hij nam een kaartje mee die verwees naar de film die te zien is op TLRFILM.NL. Hij wilde kijken maar alleen als ik beloofde, dat ik naar een vage website zou kijken over geloven. Dat heb ik heel kort gedaan en kwam tot de conclusie dat een boek ruilen voor een boekenbon, wat anders is dan, als ik dit doe dan moet jij dat doen. Het levert niks op en is verspilde energie! Het was toch een mooie avond met gesprekken en genezing. Jezus is er altijd bij!
Oh ja nog even over het boekje met de titel “Hoe lees ik” dat eigenlijk gaat over het lezen van literatuur. Maar, hoe lees ik de bijbel? Als literatuur, als kennis, als bevestiging van mijn denken, het kan allemaal, maar lees de bijbel vooral als een ontmoeting met jouw God! En over die God wil ik graag vertellen! Hoe? Dat maakt niet uit, zolang er mensen zijn die willen luisteren!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.