Vissers van mensen met een bijvangst

Vandaag (2 oktober) heb ik samen met Jasper de Eemshaven bezocht. Voor Jasper was dit de tweede keer dat hij mee is gegaan. Uiteraard hebben we voor ons vertrek om Gods leiding gevraagd. We hebben gevraagd om openingen en vooral om leiding van de Heilige Geest. Het eerste schip dat we bezochten was het gloednieuwe vrachtschip De Elke. Er werd druk gewerkt aan boord, maar de kapitein nodigde ons uit voor een kop koffie in de messroom. Daar hebben we kort met de Russische kok gesproken, helaas was hij wel druk in de weer met zijn werk. Opeens stapte er een fotograaf de messroom binnen. Met de Groningse fotograaf hebben we een tijdje gesproken over fotografie. Op de vraag of hij geloofde, vertelde hij dat hij min of meer atheïst is. Kennelijk was hij niet 100% zeker van zijn zaak. We hebben helaas niet veel gesprekken gehad maar we mochten wel lectuur en verschillende bijbeltjes op dit nieuwe schip achterlaten.

Aan de andere kant van de Eemshaven lag de Ramform Titan. Dit schip is het breedste schip met één boeg ter wereld. Het wordt gebruikt voor bodemonderzoek.

De toegang tot het schip was afgesloten maar een paar mannen verlieten het schip om op de kade werkzaamheden te verrichten. Gevraagd of we aan boord mochten, maar na overleg met de kapitein werd ons medegedeeld dat dit  i.v.m. met de Covid19 situatie dit niet kon. Wel mocht ik een tas met bijbels, lectuur en een paar ijsmutsen meegeven. Dit werd dankbaar geaccepteerd en zou in de messroom worden gelegd.   

Daarna hebben we nog een aantal gesprekjes gehad op de drijvende kade, ook hier hebben we bijbeltjes uitgedeeld. Een van de vissersschip heeft de naam Jurie van den Berg en komt  uit het Duitse Ditzum (vissersdorpje aan de Eems). We maakten ons al op om over te schakelen naar de Duitse taal, maar het bleek dat de volledige bemanning uit Urker vissers bestond. We hebben wat gesprekjes kunnen voeren en ook hier een paar interactieve bijbeltjes kunnen overhandigen. Een van de mannen vroeg mij ineens of ik een vuilniszak wilde openhouden. `Ja natuurlijk` een beetje helpen wil ik wel. De zak werd gevuld met een grote hoeveelheid sliptong. Vers gevangen en gestript. `Wel eerlijk delen hoor!` `Ja ja` stamelde ik, best wel verbouwereerd maar erg dankbaar. Totaal niet verwacht en toch zomaar uit het niets een grote zak vis gekregen. Zo hadden vissers van mensen als bijvangst sliptong. God is goed!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.